Sinopsis (Taslak Öykü)


Sinopsis, diğer adlarıyla taslak öykü, iskelet, şema senaryo çalışmasının ilk evresidir. Senaryomuza başladığımız bu evrede bir iskelet oluşturmuş oluruz ve senaryomuz bu iskelet üzerine şekillenir.
Sinopsis yazmanın  belirli kuralları vardır. Ancak bu kuralar genel kabul görmüş kurallar değildir. Kimileri sinopsisin yaklaşık 50 kelimelik bir paragraf kadar olması gerektiğini söylerken kimileri de bir iki sayfa olarak yazılması gerektiği söyler.
Bu size çalıştığınız yer tarafından  ya da katılacağınız bir senaryo yarışmasının kuralları kısmında verilecektir. Şimdi gelin hep birlikte sinopsisin ne olduğuna bakalım.

Sinopsistema seçilip, konu saptandıktan sonra geliştirilerek yazmaya karar verdiğiniz film öyküsünün en kısa şekilde 1-2 sayfa içinde özetlenmesidir.

Sinopsis, senaryonun ne ile ilgili olduğunu, genel hatlarını yapımcıya ve yönetmene en kısa şekilde sunmak amacıyla geliştirilmiştir. Bir yapımcının önüne gelen tüm senaryoları okuması mümkün değildir. İşte bu nedenle bizim senaryomuzu en kısa şekliyle bir özet halinde yapımcıya sunmamız gerekir. Bu da bizi sinopsis yazmaya götürür.

Bir filmin yapılıp yapılmayacağına karar verilen ilk aşamadır. Başarılı bulunmayan bir sinopsisin tretmanını ve senaryosunu kimse okumak istemez. İşte bu nedenle de sinopsis bizim filmimizi pazarlayabilmemiz açısından da oldukça önemlidir.

Filme alınması düşünülmeyen öykü için yazarın boşa emek harcamasını ilk adımda önler. Zaman kaybı olmaması açısından da önemlidir.


Sinopsis Nasıl Yazılır?


*İşlenecek tema ortaya çıkarılır.
*Olaylar dizisinin geçtiği zaman ve mekanlar belirlenir.
*Olaylar dizisini oluşturan ana ve diğer önemli kişiler ortaya konur. Bu kısımda kişilerle ilgili; yaşları, cinsiyetleri ve isimleri ortaya konur.Örneğin;
   50 yaşında, kendi halinde bir öğretmen olan Selin Hanım..
*Olaylar örgüsünün genel çizgileri belirlenir. Öykünün giriş-gelişme-sonuç ya da çatışma-gelişme-çözüm yapısı; olaylar örgüsündeki, olayı başlatansa açıklanır, doruk nokta ve çözüm belirtilir.
*Kişilerin çatışmaya nasıl bulaştığını belirten cümleler yer alır ve yine kişileri çatışmaya sokan amaca yer verilir.
*En önemli kurallardan biri ise sinopsis geniş zaman kipiyle yazılır.
*Kısacası sinopsis; ne, nerede, nasıl, ne zaman, neden ve kim sorularının cevaplarını içerir.
*Aşırı ayrıntı verilmez. Öykü genel hatlarıyla anlatılır.
*Taslak yapı somutlaştırılmalıdır. Bir omurga yaratılmalı ve geliştirmeye açık bir yapıda bırakılmalıdır.
*1-2 sayfa şeklinde olmayan sinposiste yani bir paragraf gibi en kısa haliyle verilen sinopsiste öykünün sonu verilmez, merak uyandıracak şekilde bitirilir.

Senaryonun evrelerine bakarken sizlere birer örnek sunmak amacıyla yazdığım bir kısa film senaryosunun evrelerini paylaşacağım.

Sinopsis Örnek

KAYIP

Küçük bir kız çocuğu olan Selin son zamanlarda tuhaf davranışlar sergiler. Ailesi bu davranışların sebebini yeni doğan kardeşine karşı duyduğu kıskançlık olduğunu düşünerek kardeşiyle kaynaşması için ailece bir tatile çıkma kararı alırlar. Ancak her şey beklendiği gibi gitmez. Bu tatil onları kızlarının hastalığıyla yüz yüze getirecektir.







Yorumlar

Popüler Yayınlar